Η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα επί του Νομοσχεδίου με τίτλο: “Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.”

29.09.2020 Ομιλίες

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καλούμαστε σήμερα , να τοποθετηθούμε επί ενός Νομοσχεδίου, ερχόμενου με τη μορφή του κατεπείγοντος, μόλις μία εβδομάδα μετά το ακραία φονικό και καταστροφικό φαινόμενο του μεσογειακού Κυκλώνα , που έπληξε την χώρα μας.

Επιτρέψτε μου, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, να εξάρω την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και την αυταπάρνηση, που αυτό επέδειξε,τόσο κατά την διάρκεια αλλά και ημέρες μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δεχόμενο 4.539 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.
Στην Περιφέρεια μου , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν 2.891 κλήσεις και μέχρι και την στιγμή που μιλάμε , έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 778 διασώσεις – απομακρύνσεις, 2.634 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων – αφαιρέσεις αντικειμένων.
Θα ήθελα να αναφερθώ βεβαίως και σε όλους όσους συνέδραμαν, στους δοκιμασμένους από τη θεομηνία συνανθρώπους μας και προσέφεραν τρόφιμα ,είδη πρώτης ανάγκης και κλινοσκεπάσματα .
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός , πως για μια ακόμη φορά , πολλοί από τους συνανθρώπους μας επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά ανθρωπιάς και πολύ άμεσα συγκεντρώθηκαν άφθονα είδη πρώτης ανάγκης, από κάθε γωνιά της χώρας.
Στις δύσκολες, αυτές, στιγμές οι πράξεις αλληλεγγύης είναι αυτές ,που μας καθορίζουν…

Και είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο , πως η χώρα μας, δεν έχει σταματήσει, να δέχεται , τους τελευταίους τουλάχιστον επτά μήνες , συνεχείς πιέσεις , σε διαφορετικά κάθε φορά μέτωπα, τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε ,πως αφορούν το καθένα ξεχωριστά, ένα διαφορετικό τομέα , ήτοι την δημόσια υγεία, την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την πολιτική προστασία και όλα αυτά μαζί δεν έπαψαν στιγμή να επιβαρύνουν και να συμπιέζουν βάναυσα την οικονομία της χώρας μας.

Και είναι επίσης αλήθεια πως Ναι, είναι αρκετές οι φορές που τα γεγονότα μας καθηλώνουν, πολλώ δε μάλλον, όταν ανθρώπινες ζωές χάνονται, επιχειρήσεις καταστρέφονται, σοδειές και κτηνοτροφικές μονάδες, κόπος και έξοδα μιας ολόκληρης ζωής , εν μία νυκτί πνίγονται στη λάσπη…
Η γειτονική Καρδίτσα είναι αλήθεια ότι υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή από τον ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού.
Αλλά και ο Νομός μου , ο Νομός Τρικάλων δυστυχώς υπέστη στο φυτικό και Ζωικό του κεφάλαιο απίστευτη ζημία.
Ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός βρέθηκε από την μία ημέρα στην άλλη με πάνω από 36.600 στρέμματα βαμβακιού και καλαμποκιού πλημμυρισμένα .
Καλλιέργειες σε χωριά του Δήμου Τρικκαίων και του Δήμου Φαρκαδόνας καταποντίστηκαν κάτω από τόνους νερού και λάσπης…
Είδα Γεωργούς να χάνουν το φυτικό τους τους κεφάλαιο , την συγκομιδή και τη σοδειά τους , λίγες ημέρες πριν την συλλέξουν ….
Είδα κτηνοτρόφους να χάνουν το ζωικό τους κεφάλαιο και μελισσοκόμους τα μελισσοσμήνη τους…
Είδα αποθήκες γεμάτες με ζωοτροφές πλημμυρισμένες και παντελώς κατεστραμμένες…
Είδαμε εικόνες και ζήσαμε στιγμές τις προηγούμενες ημέρες , που συνθέτουν μια πολύ απαιτητική και εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία , που δεν τολμώ να φανταστώ, τι διαχείρισης θα τύγχανε πραγματικά , από την τέως πολιτική ηγεσία….
Το μόνο σίγουρο είναι , ότι θα έφταιγαν άλλοι, σίγουρα θα καλύπτονταν οι υπαίτιοι, σίγουρα στο τέλος δεν θα νοιάζονταν κανείς…
Λοιπόν Κυρίες και Κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα είναι σίγουρο δεν είμαστε ίδιοι … Ούτε εμείς , ούτε η πολιτική μας….
Και είναι επίσης σίγουρο … Ότι δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για εμάς ,στο τέλος της κυβερνητικής θητείας μας , οι πολίτες θα μπορούν με ασφάλεια, να κρίνουν συγκρίνοντας τα δικά σας αντανακλαστικά , την δική σας επιχειρησιακή ετοιμότητα και την ικανότητα αποτελεσματικής και άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων στο Μάτι και την Μάνδρα με ,ότι συνέβη επί των ημερών μας…
Γιατί είναι γεγονός ότι, τα αντανακλαστικά της παρούσας Κυβέρνησης , σε αυτή την τραγική θεομηνία ,ήταν σε εγρήγορση…
Μέρες πριν το καταστροφικό φαινόμενο, η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε με σαφείς οδηγίες τους πολίτες για τα μέτρα προστασίας τους, αλλά και για την πορεία του κυκλώνα.
Σίγουρα, κανείς δεν προέβλεψε και προφανώς δεν μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της καταστροφής και την εξέλιξη , αυτού του ακραίου καιρικού πλημμυρικού φαινομένου για τις πληττόμενες περιοχές, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν απίστευτοι τόνοι νερού…
Και βεβαίως ένα είναι σίγουρο , ότι στην περίπτωση που προκύψει η οποιαδήποτε ευθύνη για την οποιαδήποτε παράλειψη ή ενέργεια , εμείς δεν πρόκειται να την απεμπολήσουμε ή να προσπαθήσουμε να την αποκρύψουμε…
Και αυτό, γιατί πρώτιστη προτεραιότητά μας μετά την αποκατάσταση των πληγέντων το συντομότερο δυνατό , θα είναι να θωρακίσουμε την περιοχή από αντιπλημμυρικά έργα , ώστε ποτέ ξανά , να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιας έντασης καταστροφικά γεγονότα…
Και δεν μπορώ στο σημείο αυτό να μην εξάρω την επίπονη και συνεχή προσπάθεια , που έχει επιδείξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Αντιπεριφέρεια Τρικάλων τα τελευταία 5 έτη, όπου όλοι στο Νομό Τρικάλων γνωρίζουν το έυρος και την ποιότητα των έργων, που έχουν τελεστεί για την αντιπλυμμηρική θωράκιση του Νομού μας , τα οποία βέβαια και πρέπει να συνεχισθούν μετά επιτάσεως..

Με ταχύτητα λοιπόν , αλλά και μεθοδικότητα, , ξεκίνησε ήδη σε όλες τις πληγείσες αγροτικές περιοχές από τον ΕΛΓΑ, με κλιμάκια που έχουν μεταβεί ήδη επί τόπου , η καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών τόσο σε φυτικό όσο και σε ζωικό κεφάλαιο …
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν επωμιστεί το βάρος της καταγραφής των ζημιών σε επιχειρήσεις και οικοσυσκευές, αντίστοιχα….
Πριν οκτώ ημέρες, λίγες ώρες μετά το πέρασμα του σαρωτικού κυκλώνα ΄΄ Ιανός ΄΄ ο Πρωθυπουργός δήλωσε, πως θα υπάρξει άμεση στήριξη σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Και είμαστε σήμερα εδώ , Νομοθετώντας γι’ αυτά τα νοικοκυριά, γι΄αυτές τις επιχειρήσεις, για όλους αυτούς τους πλημμυροπαθείς συνανθρώπους μας , που επλήγησαν σαρωτικά και βάναυσα από τον κυκλώνα ΄΄Ιανό΄΄.
Με το παρόν Νομοσχέδιο , λοιπόν ρυθμίζεταιη έκτακτη ενίσχυση για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί δε , πως για τους πολίτες στις εν λόγω, πληγείσες περιοχές, τα ποσά των ενισχύσεων θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Είναι επίσης προφανές, γι’ αυτό άλλωστε και θεσμοθετείται από τη δημοσίευση του νόμου τούτου και έως 30.9.2021, η αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.

Ακόμη, με στόχο μας την επιπρόσθετη ενίσχυση των περιοχών, που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρατείνονται αυτοδίκαια από την λήξη τους μέχρι και τις 30.4.2021, οι συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με εμφανή δε την δυσμενή επίπτωση στις επιχειρήσεις, όλων των πληγεισών περιοχών, η ανεργία θα ήταν μονόδρομος για αρκετούς εργαζομένους, όπου στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν, επήλθαν ζημιές λόγω του κυκλώνα.
Παρά ταύτα, με το άρθρο 5 δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών , που έχουν προκληθεί και για χρονικό διάστημα που δεν θα εκτείνεται πέρα από τους τρεις μήνες.

Συνεπώς,οι εργαζόμενοι θα είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχει θεσπιστεί, η οποία είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη και η οποία διάταξη αφορά ασφαλώς και τον Δήμο Τρικκαίων και ειδικότερα την Δ.Ε Μεγάλων Καλυβίων.

Νομίζω ότι αποτελεί κοινό τόπο κ.κ. συνάδελφοι, και κλείνω με αυτό, ότι αφού δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια μια επιθετική φυσική καταστροφή, δεν μπορεί και να κατηγορηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση ,για το γεγονός, ότι απλά και μόνον αυτή συνέβη κατά την θητεία της….
Μπορεί να κατηγορηθεί όμως, όπως αυτό συνέβη με την προηγούμενη συγκυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ, αν αυτή επιδείξει ανικανότητα, αμέλεια , ερασιτεχνισμό & παντελή έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής , τα οποία δυστυχώς πληρώσαμε ακριβά στη Μάνδρα & στο Μάτι, και που σε συνδυασμό με τα φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα , που όλοι θυμόμαστε, εξόργισαν την κοινή γνώμη, στέλνοντας την τότε Κυβέρνηση στην Αντιπολίτευση….
Για όλα αυτά ψηφίζουμε σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι , με μόνο γνώμονα πάντα για εμάς το καλό αυτού του τόπου, και έχοντας βεβαίως ,για μια ακόμη φορά απέναντί μας, όλους αυτούς , που όποτε χρειάστηκε να μετρηθούν, κρίθηκαν ελλιποβαρείς….
Σας ευχαριστώ πολύ

Διαβάστε επίσης