Η αναστολή πληρωμών αγροτικού ρεύματος είναι ακόμα μία απόδειξη έμπρακτης στήριξης στους αγρότες της Θεσσαλίας.

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης με κάθε μέσο των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης, αναπροσαρμόζοντας τα ποσά των αποζημιώσεων και εισάγοντας νέες παραμέτρους προς αξιολόγηση», όπως ενημερώνει η Βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα.

Μία από τις βασικότερες νέες παρεμβάσεις, αφορά το σχέδιο ρύθμισης οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο προβλέπει διετή περίοδο χάριτος και πενταετή ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στους λογαριασμούς των πλημμυροπαθών.

Η ρύθμιση αφορά  καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, πλέον των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το σχήμα διαρκείας επταετίας προβλέπει πως μετά την διετή περίοδο χάριτος και την έναρξη της αποπληρωμής, οι τόκοι θα καλυφθούν από το κράτος. Η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποζημιωθούν όλοι ανεξαιρέτως οι πληγέντες», τονίζει η Βουλευτής, επισημαίνοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ενημέρωσε πως ακόμα και όλοι όσοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού.

Ανάλογα είναι και τα μέτρα που αφορούν τους κτηνοτρόφους, για τους οποίους, μέσω της ενεργοποίησης του Μέτρου 5.2 έχει ήδη προβλεφθεί η δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και η δωρεάν ανακατασκευή των στάβλων.

Διαβάστε επίσης