Κ.Παπακώστα για την επιστολική ψήφο: Κανένας Έλληνας δεν περισσεύει, σε όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεται.

Υπέρ της επιστολικής ψήφου, που δίνει φωνή στον απόδημο Ελληνισμό, τάχθηκε η Βουλευτής ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας πως ως παιδί απόδημων Ελλήνων, θεωρεί την ρύθμιση μία δημοκρατική κατάκτηση που αποτυπώνει τη δημιουργία μιας γέφυρας που ενώνει την Ελλάδα με τον απανταχού ελληνισμό.

«Η επιστολική ψήφος δεν αποτελεί απλά μια τεχνική αλλαγή στη διαδικασία εκλογών, αλλά μια ουσιαστική αναγνώριση της σπουδαιότητας της ομογενειακής φωνής», δήλωσε η Βουλευτής, συμπληρώνοντας πως «με το παρόν νομοσχέδιο πάμε και ένα βήμα πιο μπροστά, δίνοντας τη δυνατότητα και στους εντός Ελλάδας ψηφοφόρους που δεν μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα, να ασκήσουν το δικαίωμά τους».

Σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, με την κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου, τόσο στις επερχόμενες ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, εκφράζεται σαφώς η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, για άρση παντός περιορισμού στο δικαίωμα ψήφου των απανταχού Ελλήνων και Ελληνίδων.

«Η επιστολική ψήφος έρχεται αδιαμφισβήτητα σε μια στιγμή που η κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχθεί αυτή τη σημαντική αλλαγή», τονίζει η Βουλευτής, κάνοντας μάλιστα εκτενή αναφορά σε όλα τα βήματα προόδου της κυβέρνησης που δημιουργούν την ιδανική συγκυρία για την προώθηση αυτής της αλλαγής.

«Διανύουμε μια εποχή για τη χώρα μας όπου επιτέλους αποκαθίσταται η αξιοπιστία της διεθνώς, η οικονομία της αποκτά μια σημαντική δυναμική και αναγνωρίζονται τα βήματα που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες, αλλά και διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας την ομιλία της διευκρινίζει πως «αποτελεί ακλόνητη πίστη και σκέψη της κυβέρνησης ότι κανένας Έλληνας δεν περισσεύει, σε όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεται».

Βρείτε εδώ το σχετικό βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/WlDnfw-E4FA

Δείτε παρακάτω ολόκληρο κείμενο της ομιλίας στην Ολομέλεια:

Κυρία Υπουργέ,

κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εμβληματική μεταρρύθμιση την οποία συζητάμε σήμερα αφορά τη δυνατότητα των εκλογέων του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές, στα δημοψηφίσματα και φυσικά -μετά την κατατεθείσα χθεσινή τροπολογία της αρμόδιας Υπουργού- και στις εθνικές εκλογές.

 Θα ήθελα, λοιπόν, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου να εξηγήσω γιατί για κάποιους από εμάς αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα ιστορική, αν θέλετε. Γιατί, ξέρετε, κάποιοι από εμάς, οι οποίοι τυχαίνει να αποτελούμε παιδιά αποδήμων Ελλήνων, νυν ή και πρώην, ή σε κάθε περίπτωση συνδεόμαστε στενά με τους Έλληνες του εξωτερικού, το γεγονός ότι επιτέλους, μετά την πάροδο δεκαετιών, έρχεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο αίρει όλους τους πρακτικούς περιορισμούς ως προς την διαδικασία εκλογής, εμπεριέχει -πέραν όλων των άλλων- και έναν σημαντικό, ισχυρό συμβολισμό. Έναν συμβολισμό, ο οποίος ενέχοντας το στοιχείο της δημοκρατικής κατάκτησης, αποτυπώνει επί της ουσίας τη δημιουργία μιας γέφυρας που ενώνει την Ελλάδα, επιτέλους, με τον απανταχού ελληνισμό.

Για εμάς η επιστολική ψήφος δεν αποτελεί απλά μια τεχνική αλλαγή στη διαδικασία εκλογών, αλλά μια ουσιαστική αναγνώριση της σπουδαιότητας της ομογενειακής φωνής, στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας. Αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη δημοκρατία και ένα γενναίο βήμα προς τη διεύρυνση του σώματος των πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές. Όπως άλλωστε σημειώνει σε ένα πρόσφατο άρθρο του ο κ. Παπαστεργιάδης, νυν Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Μελβούρνη: «Κάθε ψήφος που προέρχεται από την ομογένεια δεν αποτελεί απλώς έναν αριθμό στην καταμέτρηση, αλλά προσφέρει στην ελληνική διασπορά τη δυνατότητα να συνεισφέρει ενεργά στη διαμόρφωση της εθνικής κατεύθυνσης, ανεξάρτητα από τις γεωγραφικές αποστάσεις».

Και δράττομαι της ευκαιρίας στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά της ομογένειας στην πατρίδα μας διαχρονικά. Όμως ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ, παρά το γεγονός ότι κατά την προσωπική μου άποψη η επιστολική ψήφος θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί δεκαετίες πριν στην χώρα μας -τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν, μιας και ήδη από τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 προβλεπόταν η δυνατότητα αυτή-, ποια πιο ιδανική συγκυρία θα μπορούσε να υπάρξει από τη σημερινή;

Δεδομένου ότι διανύουμε μια εποχή για τη χώρα μας όπου επιτέλους αποκαθίσταται η αξιοπιστία της διεθνώς, η οικονομία της αποκτά μια σημαντική δυναμική και οι προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον της και κυρίως η αναγνώριση των βημάτων που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες, αλλά και διεθνείς οργανισμούς, ποια ιδανικότερη συγκυρία θα μπορούσε να υπάρξει από τη σημερινή, προκειμένου να κινητροδοτήσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού ώστε να προσέλθουν στις κάλπες όσοι το δυνατόν περισσότεροι εξ αυτών και μέσω αυτής της διαδικασίας να αξιοποιήσουν πλήρως τη δυνατότητα που τους δίνεται να αποκτήσουν δυνατή φωνή σε ό,τι αφορά την μητέρα πατρίδα;

Και είναι αλήθεια πως δεν θα μπορούσαμε σήμερα να συζητούμε για την επιστολική ψήφο και τα δικαιώματα των εκλογέων αν δεν είχε προηγηθεί μια σαφής πολιτική βούληση της παρούσας Κυβέρνησης, ότι κανένας -απολύτως κανένας- δεν μπορεί να περιορίζει το δικαίωμα της ψήφου, τολμώντας σήμερα σημαντικές τομές που συνοδεύουν αυτή την εθνική και ιστορική αλλαγή στην εκλογική διαδικασία.

Η επιστολική ψήφος έρχεται αδιαμφισβήτητα σε μια στιγμή που η κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχθεί αυτή τη σημαντική αλλαγή. Τη δυνατότητα, δηλαδή, να μπορεί να ασκήσει ένας ψηφοφόρος το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο που διαμένει και να μην χρειάζεται να διανύει δεκάδες ή και εκατοντάδες πολλές φορές χιλιόμετρα μακριά δαπανώντας υπέρογκα πολλές φορές έξοδα μετακίνησης.

Αλλά με το παρόν νομοσχέδιο πάμε και ένα βήμα πιο μπροστά. Δίνουμε τη δυνατότητα και στους εντός Ελλάδας ψηφοφόρους που δεν μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα, είτε επειδή αντιμετωπίζουν κάποια θέματα κινητικότητας αναπηρίας, είτε επειδή είναι εποχικά εργαζόμενοι, είτε επειδή είναι φοιτητές ή σπουδαστές, να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Δεν μπορώ να μην σταθώ στο σημείο αυτό στο γεγονός για το οποίο -είναι αλήθεια- χύθηκε πολύ μελάνι και έγιναν πολλές συζητήσεις για το τι έφταιξε στις πρόσφατες τελικά εκλογές και είχαμε τέτοια τεράστια ποσοστά αποχής του Εκλογικού Σώματος, αλλά κυρίως για το τι πρέπει να κάνουμε ως πολιτεία εφεξής για την ανάσχεση αυτής της πραγματικότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων, προσπαθώ να αντιληφθώ πραγματικά πού έγκεινται οι ενστάσεις των κομμάτων και γιατί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, για ακόμη μια φορά, αντιμετωπίζεται με προσχηματικές παρά με ουσιαστικές αντιρρήσεις. Με την επιστολική ψήφο δεν πάμε να πατάξουμε την αποχή. Το είπε επανειλημμένες φορές η Υπουργός. Πάμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή. Αυτή είναι η αταλάντευτη και σταθερή θέση μας. Η περαιτέρω συζήτηση θεωρώ ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά αλλού.

Η πρωτοβουλία αυτή, λοιπόν, δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, ξεπερνά κομματικές γραμμές, ενστερνίζεται τις νέες εξελίξεις των καιρών, συμβαδίζει με τις νέες ανάγκες και προτεραιότητες και αποτελεί πράξη, ιστορική και εθνική, μακριά από σταθερές και άκαιρες κομματικές γραμμές. Η συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς στις δημοκρατικές διαδικασίες, σε αυτή τη νέα εποχή, πρέπει να ενθαρρυνθεί και να στηριχθεί. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο να είμαστε ουραγοί, απλοί παρακολουθητές ή ακόμα και ακόλουθοι των εξελίξεων, αλλά επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε πως μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Ο επανασχεδιασμός της συμμετοχικής δημοκρατίας είναι δεσμευτική προτεραιότητα όλων μας και γι’ αυτό το παρόν νομοσχέδιο πρέπει να υπερψηφιστεί ως πράξη κοινής συνεννόησης και εθνικής ομοψυχίας. Κοιτώντας μόνο μπροστά κάνουμε πράξη τις μεγάλες και καινοτόμες αλλαγές που απαιτούνται για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας, με την ακλόνητη πίστη και σκέψη ότι κανένας Έλληνας δεν περισσεύει, σε όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεται.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Διαβάστε επίσης