Μήνυμα Κατερίνας Παπακώστα για την Ημέρα της Ευρώπης

Εβδομήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική «Διακήρυξη Σουμάν», με την οποία το όραμα του Γάλλου Υπουργού, Ρομπέρ Σουμάν, λαμβάνει υλική υπόσταση και συνοψίζεται στην πρότασή του για την ίδρυση μίας ένωσης πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Μία φιλόδοξη πρωτοβουλία ανεξάρτητων χωρών, η οποία κατάφερε όχι μόνο να ευδοκιμήσει, αλλά και να επιφέρει ειρήνη και έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Η ένωση αυτή μετεξελίχθηκε σε μία συμμαχία ειρήνης, η οποία,  όσο κι αν δοκιμάστηκε από γεωπολιτικές αναταράξεις, επιδείξεις ισχύος και κυριαρχίας, αλλά και από κρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας, κατάφερε να διατηρήσει στο ακέραιο τις αρχές της για κοινωνική και οικονομική συνοχή, καθώς και για ασφάλεια και ευημερία των πολιτών της.

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν διαρκώς, οι προκλήσεις αυξάνονται και οι προσδοκίες πληθαίνουν. Γι’ αυτό και η ανθεκτικότητα της Ένωσης θα κριθεί ξανά από την αποφασιστικότητα με την οποία θα προφυλλάξει το κεκτημένο των δημοκρατιών των μελών της και από τη σθεναρή αντίσταση που θα επιδείξει απέναντι στους συνήθεις ταραχοποιούς της παγκόσμιας σκηνής.

Είναι αυτονόητο πως κάθε κράτος οφείλει να συμβάλει με κάθε μέσο στον αποκλεισμό σχηματισμών που αποσκοπούν στην διατάραξη της συνοχής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενισχύοντας το θεσμικό του πλαίσιο με κανόνες, σύννομους με τα όσα το διεθνές δίκαιο ορίζει.  Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στην Διακήρυξη, «Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διαφυλαχθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν».

Στηρίζοντας ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα προνόμια, που το πρωτοποριακό πνεύμα και το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξασφάλισαν και σε εμάς τους Έλληνες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να είμαστε σήμερα ενεργά μέλη αυτής της δημιουργικής συνεργασίας, διαδραματίζοντας περήφανα, ισχυρό ρόλο στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

 Έχουμε, άλλωστε, την υποχρέωση να συνεχίσουμε, εξελίσσοντας δημιουργικά, το έργο που παραλάβαμε, προασπίζοντας το δικαίωμα των εθνών σε μία αρμονική, δημοκρατική και αλληλέγγυα συνύπαρξη.

Χρόνια Πολλά Ευρώπη!

 

 

Διαβάστε επίσης