Συνέντευξη στο περιοδικό IDEESMAG | Επιτυχία στην πολιτική είναι να μην σταματάς να θέτεις νέους στόχους

Κυρία Παπακώστα, ολοκληρώνεται η πρώτη σας θητεία ως εκπρόσωπος του Τρικαλινού λαού στη Βουλή πως νιώθετε;

Ευγνωμοσύνη. Ο Τρικαλινός λαός προσήλθε στις κάλπες του 2019, επιδεικνύοντας περίσσεια γενναιότητα και τόλμη, δίνοντας για πρώτη φορά ψήφο εμπιστοσύνης σε μία γυναίκα, από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν εύκολη η εκλογή, όπως δεν ήταν καθόλου εύκολη και η τετραετία που διανύσαμε. Τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για μένα την ίδια προσωπικά. Χρειάστηκε να εργαστούμε σκληρά, μαζί με την ομάδα των συνεργατών μου, για να δώσουμε απτά δείγματα γραφής μας στους πολίτες, που μας εμπιστεύθηκαν. Για να μπορούμε, την επόμενη μέρα, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, να κριθούμε αυστηρά μεν, με όρους αξιοσύνης δε.

Πετύχατε όσα βάλατε ως στόχο;

Πρωταρχικός μου στόχος ήταν και παραμένει αμετάβλητος στο ακέραιο μέχρι σήμερα, να φανώ πρωτίστως χρήσιμη και αποτελεσματική για τον τόπο μου. Στην τετραετία αυτή, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, όπως το μεταναστευτικό, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργα, που βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργία των δομών του Νομού μας. Ενισχύσαμε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία και αναβαθμίσαμε υποδομές που βρίσκονταν για χρόνια σε λίστα αναμονής. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί πράγματι να πει κανείς πως οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν σ’έναν σημαντικό βαθμό. Έμαθα όμως από μικρή να μην επαναπαύομαι. Έτσι πορεύομαι μέχρι και σήμερα. Για μένα, επιτυχία στην πολιτική, δεν είναι να πετυχαίνεις τους στόχους σου, αλλά να μην σταματάς να θέτεις νέους.

Έχετε στηρίξει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε δύσκολες  στιγμές, και ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι σας έχει εμπιστευθεί σε θέσεις ευθύνης, Μιλήστε μας γι’αυτό.

Η πολιτική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε ανέλπιστα δημιουργικά. Η αλήθεια είναι πως η κοινοβουλευτική μου ομάδα με «έριξε από την πρώτη στιγμή στα βαθιά». Πολλές φορές μάλιστα, χωρίς σωσίβιο. Η κυβέρνηση μου ανέθεσε σημαντικούς ρόλους, όπως αυτόν της συμμετοχής στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στις Προανακριτικές Επιτροπές για την υπόθεση του Νίκου Παππά και την Novartis. Υπήρξα, μάλιστα, Κεντρική Εισηγήτρια στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του κ. Νίκου Παππά, όπως και σε σημαντικά νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτό της Προστασίας της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και Αναβάθμισης του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Σήμερα, ναι, μπορώ να πω πως η Κυβέρνηση με εμπιστεύθηκε. Όχι χαριστικά, όμως. Αλλά γιατί εργάστηκα ακούραστα και προσπάθησα να σταθώ αντάξια των προσδοκιών του κόσμου που εκπροσωπώ μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.

Πώς βιώσατε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ως μέλος της Κυβέρνησης; Θεωρείτε  ότι οι αποζημιώσεις και η απόδοση δικαιοσύνης θα ανακουφίσουν τον πόνο των οικογενειών;

Δυστυχώς όταν κατέχεις ένα αξίωμα, στερείσαι πολλές φορές το δικαίωμα να εκφραστείς και να αντιδράσεις ανθρώπινα. Το δυστύχημα αυτό, προσωπικά το βίωσα πρώτα ως μητέρα ενός εικοσάχρονου κοριτσιού κι όχι ως Βουλευτής. Αυτός ήταν και ο λόγος, που επέλεξα να σωπάσω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον ανείπωτο πόνο των οικογενειών αυτών. Όχι, δεν υπάρχει τρόπος να ανακουφίσεις πραγματικά ούτε να αποτιμήσεις μία ανθρώπινη ζωή. Ως βουλευτής της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας, θεωρώ πως οφείλαμε με σεβασμό και σεμνότητα, να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και τους τραυματίες του τραγικού αυτού του δυστυχήματος. Όχι για να συγκαλύψουμε την ευθύνη, που μας αναλογεί. Αλλά, ως ένα ελάχιστο χρέος, απέναντι σε όλους αυτούς που αναμένουν οδυνηρά να αποδοθεί η Δικαιοσύνη για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Για ποιες πρωτοβουλίες που αναλάβατε και φέρατε εις πέρας είστε υπερήφανη;

Νομίζω πως η ίδρυση για πρώτη φορά στον Νομό μας δύο Πειραματικών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η ίδρυση του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων, η αναβάθμιση του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων σε Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, η ίδρυση του Τμήματος Μεταγωγών, η παράδοση ασθενοφόρων οχημάτων στην Καλαμπάκα και τη Φαρκαδόνα, τα νέα γραφεία του ΕΚΑΒ Τρικάλων, η εγκατάσταση νέων λεβητών Φυσικού Αερίου στο Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων και η πραγματοποίηση τοποθέτησης οικίσκου δειγματοληψιών COVID-19 στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, έπειτα από δωρεά της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ, είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις μου, που πραγματικά με κάνουν να αισθάνομαι ότι τελικά άξιζε τον κόπο η τόση προσπάθεια.

Τι μπορεί να περιμένει η Τρικαλινή και ο Τρικαλινός από την εκλογή της Κατερίνας Παπακώστα και στη νέα Βουλή;

Η επανεκλογή μου θα σημαίνει καταρχήν πως οι πολίτες του Νομού μας έκριναν πως τα δείγματα γραφής της πρώτης μου θητείας, ήταν αυτά που προσδοκούσε. Πως εργάστηκα προς την σωστή κατεύθυνση και πως αξιολογήθηκα με βάση το έργο που παρέδωσα. Αν για κάτι είμαι πραγματικά υπερήφανη, είναι που περπατώ στο δρόμο και νιώθω πως ο κόσμος αισθάνεται πως είμαι μία από αυτούς, ο δικός τους άνθρωπος που μπορούν να εμπιστευτούν την όποια αγωνία τους, η δική τους φωνή στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό έκανα από την πρώτη μέρα, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και την επόμενη.

Πώς συνδυάζεται ο ρόλος της πολιτικού με το ρόλο της μητέρας;

Είναι και οι δύο ρόλοι ευθύνης, χωρίς αμφιβολία. Και απαιτούν την ενέργειά σου, αδιάκοπα, με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Δεν είναι ρόλοι ασυμβίβαστοι, αν αυτό με ρωτάτε. Συμπληρώνουν, μάλιστα, πολλές φορές ο ένας τον άλλον. Αφουγκράζομαι και ακούω με την ίδια προσοχή τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς αλλά και τις επικρίσεις της κόρης μου και αυτές των πολιτών. Κι αισθάνομαι ευγνώμων για τα μαθήματα που παίρνω κι από τις δύο πλευρές καθημερινά, ευχόμενη να έχω καταφέρει κι εγώ να αφήσω το δικό μου αξιακό αποτύπωμα στη δική τους συνείδηση.

Έχετε χρόνο για την οικογένεια σας και πως τον αξιοποιείτε;

Ο χρόνος είναι η αλήθεια πως είναι ελάχιστος, προσπαθώ όμως να είναι όσο γίνεται πιο ποιοτικός. Η κόρη μου, είναι η αλήθεια, πατάει ήδη γερά στα δικά της πόδια και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό. Ο σύζυγός μου ευτυχώς είναι απίστευτα συγκαταβατικός και υπομονετικός, αναγνωρίζει τις απαιτήσεις της προσπάθειας, που γίνεται και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, χωρίς τη δική του συνεχή στήριξη δεν θα μπορούσα να αφιερωθώ ψυχή τε και σώματι στα νέα αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικά καθήκοντά μου.

Πώς αντιμετωπίζεστε από τους συναδέρφους σας βουλευτές ως γυναίκα;

Όπως ακριβώς αντιμετωπίζω κι εγώ τους συναδέρφους μου ως άνδρες! Με σεβασμό, με εκτίμηση και χωρίς διάκριση. Η κοινωνία μας έχει περάσει σε μία τέτοια φάση ωριμότητας που δεν επιτρέπει να συντηρούνται πλέον στερεοτυπικές προκαταλήψεις ούτε εντός ούτε εκτός Βούλης. Τα δείγματα άλλωστε των πολιτικών γυναικών της χώρας αυτής, δεν άφησαν περιθώριο για κάτι τέτοιο.

Για μια γυναίκα θεωρείται ότι είναι δυσκολότερο να σταδιοδρομήσει στην πολιτική;

Από το 2020, οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά μία γυναίκα το ύψιστο αξίωμα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ πως κατέστη σαφές, πως τόσο στην πολιτική όσο και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, οι γυναίκες μπορούν και διεκδικούν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αριθμεί σήμερα πάνω από 10 γυναίκες-στελέχη σε σημαντικά χαρτοφυλάκια, αριθμός που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό θα αυξηθεί περαιτέρω στην επόμενη τετραετία. Δεν είναι δύσκολο, λοιπόν, να σταδιοδρομήσει κανείς στην πολιτική. Φτάνει να εργαστεί σκληρά κι αδιακρίτως, από όποια θέση βρεθεί.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το πολιτικό σας μέλλον;

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική, δεν αποτελεί για μένα αυτοσκοπό. Η ανάγκη μου όχι μόνον να φανώ πραγματικά χρήσιμη στον τόπο μου, αλλά και η βαθιά πεποίθησή μου, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, πως η πολιτική μπορεί να ασκηθεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, απ’ ό,τι πολλοί πιστεύουν μέχρι και σήμερα, βασισμένο σε όρους αλήθειας, εντιμότητας και εμπιστοσύνης, είναι αυτή που με ώθησε να διεκδικήσω μία θέση στον πολιτικό στίβο. Γι’ αυτό και αφήνω στην κρίση του λαού που με ανέδειξε, να αποφασίσει αν υπηρέτησα με αξιοσύνη τον τόπο μου. Αν στάθηκα στο ύψος των περιστάσεων κι αν το έργο που παραδίδω είναι επαρκές για να συνεχίσω να εκπροσωπώ τους συντοπίτες μου και τον Ελληνικό λαό και την επόμενη μέρα.

 

Διαβάστε επίσης