Στο Ζάρκο η Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα

Και σήμερα δίπλα στους σεισμοπαθείς η Τρικαλινή Βουλευτής, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την στήριξη της Κυβέρνησης προς τους πληγέντες.

Επιπλέον, συνεχίστηκε η αυτοψία στο χωριό του Νομού μας, Ζάρκο, με την παρουσία του καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Λέκκα, στα κτίρια και στις υποδομές που υπέστησαν ζημιές και κατεδαφίσεις. Μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης, κ. Πέτσα, η κα. Παπακώστα συμμετείχε σε σύντομη σύσκεψη με τις τοπικές αρχές, ενώ παράλληλα προσδιορίστηκε ο χώρος για την τοποθέτηση κοντέινερ στην περιοχή. Ακόμη, έφτασαν τροχόσπιτα για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών.

«Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η γρήγορη αποκατάσταση των υλικών ζημιών, αλλά και η στήριξη του κοινωνικού συνόλου. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε εγρήγορση, με παρουσία στις πληγείσες περιοχές και άμεση παροχή βοήθειας. Το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, για την στήριξη των πληγέντων:

  • Στεγαστική Συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί, από το Υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής, ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.
  • Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένεια.
  • Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.
  • Με τη συνδρομή της ΣΜΥ (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών), επιλύθηκε το πρόβλημα της σίτισης των πληγέντων.

Μάλιστα από τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικών θα κατανείμει 300.000 ευρώ στον Δήμο Φαρκαδόνας, ώστε να δοθούν τα πρώτα χρήματα ενίσχυσης στους πληγέντες ενώ μέσα στην εβδομάδα θα τρέξουν οι υπόλοιπες διαδικασίες, για τις ενισχύσεις κάλυψης των επιπλέον αναγκών και των δαπανών οικοσκευής.» Δήλωσε η κα. Παπακώστα.

Διαβάστε επίσης