Κ. Παπακώστα- Άρθρο | Η μητρότητα σε μια κοινωνία που αλλάζει άρδην…

08.05.2022 Άρθρα

Οικογένεια ή Καριέρα; Ένα δίλημμα, που παραπέμπει περισσότερο  σε ένα τεντωμένο σχοινί , στο οποίο καλούνται,  να  ακροβατήσουν  πολλές σύγχρονες  γυναίκες… Από την μια μεριά τεντώνει το σχοινί η καριέρα και η σταδιοδρομία, ενώ από την άλλη η δημιουργία οικογένειας…

 

Είναι δίλημμα, παρότι θα έπρεπε να αποτελεί έναν ομαλό συνδυασμό και όχι η μια απόφαση, να αποτελεί τροχοπέδη στην άλλη επιλογή. Βέβαια αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας κοινωνίας, που τείνει να κρατά ,ως παράλληλους, αυτούς τους δύο δρόμους, της καριέρας και της οικογένειας, ώσπου μόνο όταν φτάνουμε στο τέλος του ενός δρόμου, να θέλουμε να ξεκινήσουμε την πορεία μας στον άλλο… «Να τελειώσουν οι σπουδές, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, να βρεθεί η κατάλληλη δουλειά και σταδιοδρομία….και έπειτα η οικογένεια.»

 

Και βέβαια, μας φαίνεται μάλλον αδύνατο πια αυτοί οι δρόμοι κάπου να συγκλίνουν, γιατί η πραγματικότητα είναι ωμή και μια γυναίκα σε νεαρή ηλικία, πολύ συχνά απορρίπτεται σε συνεντεύξεις για εργασία ,εάν σκοπεύει να γίνει σύντομα μητέρα,  ή τυγχάνει απόλυσης ,όταν πλησιάζει η ώρα της μητρότητας. Η σύγχρονη κοινωνία κρατά ακόμη σε απόσταση την γυναίκα εργαζόμενη, με την γυναίκα ως μητέρα, θέτοντας η ίδια τα εμπόδια για τον συγκερασμό της «Εργαζόμενης – Μητέρας». Από την μία, έχουμε ανάγκη από τη μητέρα, να μας προστατεύει, αλλά από την άλλη αδυνατούμε ,ως κοινωνία, να προστατεύσουμε τη γυναίκα/ τη μητέρα, να την ενθαρρύνουμε, να την απελευθερώσουμε από τα στερεοτυπικά δεσμά.

 

Και φυσικά μιλώντας για στερεοτυπικά δεσμά, δεν θα μπορούσε άλλο να έχει την πρωτοκαθεδρία από αυτό της ηλικίας, κατά την οποία αποφασίζει μια γυναίκα να τεκνοποιήσει. Οι καιροί αλλάζουν και καλούμαστε όλοι να αντιληφθούμε τις παραμέτρους των ανατροπών που συντελούνται, να εξοικειωθούμε με νέα δεδομένα, να ενημερωθούμε, να κατανοήσουμε, να καταρρίψουμε στερεότυπες αντιλήψεις.

 

Όταν μάλιστα ο δείκτης γονιμότητας στην χώρα μας βρίσκεται στο 1,38, έναν από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., μόνο πρωτοβουλίες όπως εκείνη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας , που προωθεί νέο Νόμο, κάνουν την ουσιαστική αλλαγή σελίδας στην κοινωνία. Καθώς, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (έως 54 ετών) να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται  η  κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους.

 

Η μανία με την παραδοσιακή οικογένεια,  «στοιχειώνει»  ακόμη την Ελλάδα και έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την αδυναμία και τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους. Επομένως, όταν η γυναίκα μπορέσει, θελήσει, αισθανθεί έτοιμη (ψυχολογικά, οικονομικά, προσωπικά), το μόνο που δεν χρειάζεται είναι τις παρωπίδες της κοινωνίας και τα κρατικά προσκόμματα και αγκυλώσεις. Η στήριξη που οφείλουμε, να παρέχουμε ως κράτος δεν γίνεται με ευχολόγια ή ρίχνοντας το ανάθεμα στο παρελθόν… Γίνεται με πράξεις. Πράξεις ουσίας συγχρονισμένες με τις επιταγές των καιρών… Και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτό ακριβώς  πράττει…

 

 

 

Διαβάστε επίσης