Μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις τουρισμού & εστίασης του Ασπροποτάμου, ζητά η Κατερίνα Παπακώστα.

Η επιφυλακτικότητα των δυνητικών επισκεπτών, ως προς την ασφάλεια του οδικού δικτύου, καθώς και ως προς την ετοιμότητα διαχείρισης πιθανής κακοκαιρίας ή άλλων φυσικών φαινομένων, επηρέασε σημαντικά την κίνηση του τουριστικού και του κλάδου εστίασης, στην περιοχή Ασπροποτάμου Τρικάλων, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Τουρισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών & Μεταφορών, η Βουλευτής Τρικάλων, Κατερίνα Παπακώστα, ζητά να ενημερωθεί για τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα τεθούν σε ισχύ προς υποστήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται έως και σήμερα, συνεπεία της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θέτει το ζήτημα της αποκατάστασης απασχόλησης του προσωπικού που λόγω μειωμένης ζήτησης, θα βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ, παράλληλα, ζητά επίσημη ενημέρωση για την ενέργειες έχουν υλοποιηθεί ως προς τον έλεγχο στατικότητας και ασφαλείας του οδικού δικτύου της ορεινής περιοχής του Νομού Τρικάλων, καθώς και για τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία από φυσικές καταστροφές κατά την χειμερινή περίοδο, δεδομένων των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν συνεπεία της πλημμύρας.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:

Τρίκαλα, 12 Δεκεμβρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

  1. Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
  2. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
  3. Υπουργό Τουρισμού
  4. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  5. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

 

ΘΕΜΑ: Μέτρα στήριξης πληγεισών επιχειρήσεων των κλάδων τουρισμού και εστίασης της περιοχής Ασπροποτάμου Τρικάλων

 

Κύριοι Υπουργοί,

Η καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, προκάλεσε, μεταξύ άλλων, σημαντικές ζημίες στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων.

Το φυσικό περιβάλλον των ορεινών του νομού προσφέρεται για τουριστικές αποδράσεις καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, με την περιοχή του Ασπροποτάμου να συγκαταλέγεται σε μία εκ των δημοφιλέστερων χειμερινών προορισμών, προσελκύοντας κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Μία εκ των συνεπειών των καταστροφών, που σημειώθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, είναι, δυστυχώς, και η επιφυλακτικότητα των δυνητικών επισκεπτών, ως προς την ασφάλεια του οδικού δικτύου, καθώς και ως προς την ετοιμότητα διαχείρισης πιθανής κακοκαιρίας ή άλλων φυσικών φαινομένων, κατά τη διάρκεια πιθανής επίσκεψής τους στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις, τόσο του κλάδου εστίασης, όσο και του τουριστικού (υπηρεσίες φιλοξενίας, τουριστικά καταλύματα και υπηρεσίες χειμερινών δραστηριοτήτων), αντιμετωπίζουν σημαντική ύφεση στην δραστηριότητά τους, εξαιτίας των μειωμένων κρατήσεων και κατά συνέπεια, σημαντική απώλεια εσόδων, ιδίως σε μία περίοδο που κατά κανόνα παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση.

Για τους λόγους αυτούς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποια πρόσθετα μέτρα στήριξης προτίθεστε να ενεργοποιήσετε προς υποστήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται έως και σήμερα συνεπεία της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου;
  2. Δεδομένης της μειωμένης τουριστικής κίνησης, ποιες εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης προτίθεστε να παρέχετε στο εποχικό προσωπικό, που δεν δύναται να απασχοληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής;
  3. Ποιες ενέργειες έχουν ήδη δρομολογηθεί ή προγραμματίζονται ως προς την πρώθηση του χειμερινού προορισμού της περιοχής Ασπροποτάμου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του αισθήματος ασφαλείας των τουριστών;
  4. Ποια ενέργειες έχουν υλοποιηθεί ως προς τον έλεγχο στατικότητας και ασφαλείας του οδικού δικτύου της ορεινής περιοχής του Νομού Τρικάλων, και ποια πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία από φυσικές καταστροφές κατά την χειμερινή περίοδο, δεδομένων των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν συνεπεία της πλημμύρας;

 

Με εκτίμηση,

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αικατερίνη Παπακώστα-Παλιούρα

Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ_1

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ_2

Διαβάστε επίσης