Τοποθέτηση Κ.Παπακώστα κατά την επίσκεψη τσέχικης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

12.12.2023 Ομιλίες

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2023

Επίσκεψη αντιπροσωπείας  Τσέχων Βουλευτών, της Επιτροπής Ασφαλείας του Κοινοβουλίου της Τσεχίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Pavel ZACEK, παρουσία του Πρέσβη της Τσεχικής Δηµοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Jakub KARFÍK.

Η ελληνική διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υποδέχτηκε τους Τσέχους Βουλευτές και αμφότεροι συμμετείχαν σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση επί του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και των ευκαιριών διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την ομιλία της Βουλευτή, κ. Παπακώστα:

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στην Βουλή των Ελλήνων. Ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κρατών μελών της ΕΕ, απολαμβάνουμε ήδη τις ευκαιρίες παραγωγικού διαλόγου και αξιοποίησης των εμπειριών μας σε επίπεδο εφαρμοσμένων πολιτικών, αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Έτσι, κι αυτή, η σημερινή ευκαιρία που μας δίνεται, νομίζω πως προσφέρει ένα ακόμα έναυσμα πολιτικού διαλόγου, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτό της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων και δεσμών, αλλά και της διαχείρισης του ευαίσθητου και συνάμα, απαιτητικού μεταναστευτικού ζητήματος.

Ως προς το πρώτο σκέλος, θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία. Αφενός στο γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε ήδη, κατάφερε μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης, να σημειώσει ραγδαία άνοδο, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα από τρεις, πλέον οίκους αξιολόγησης, και βρίσκεται ξανά σε θέση να μπορεί να διεκδικεί επωφελείς οικονομικές συμφωνίες, αλλά και επενδυτικές ροές από το εξωτερικό.  Επιπλέον, καταφέραμε, παρά τις πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις που διαχειριστήκαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε – αναφέρομαι προφανώς και στην ενεργειακή κρίση, ως μίας εκ των συνεπειών του ρωσο-ουκρανικού πολέμου – να αναβαθμίσουμε εσωτερικά την χώρα, μέσω της ψηφιακής μεταρρύθμισης, η οποία εφαρμόζεται σε κάθε πτυχή του κράτους και της συνδιαλλαγής αυτού με τους πολίτες εντός και εκτός συνόρων. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, συμπλέουμε απόλυτα και ως προς την στοχοθέτηση της Προεδρίας της χώρας σας στο σχήμα V4, η οποία μεταξύ των προτεραιοτήτων της έχει θέσει την καινοτόμα και διασυνδεδεμένη οικονομία.

Είναι σαφές, λοιπόν, πως πέρα από τους παραδοσιακούς μας δεσμούς και το αξιακό σύστημα που μας συνδέει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πλέον και όλα τα εφόδια για να διευρύνουμε περαιτέρω και τους οικονομικούς και εμπορικούς μας δεσμούς.

Επιπλέον, η γεωπολιτική μας θέση, και η κοινή μας στόχευση ως προς την διασφάλιση μίας ασφαλούς και ανεπτυγμένης κοινωνίας εντός των εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών συνόρων, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής μας συνεργασίας. Ως κυβέρνηση, θέσαμε σαν στόχο της αποτελεσματική προστασία των εθνικών μας συνόρων και θωρακίσαμε την χώρα στα χερσαία σύνορα, με το λιμενικό σώμα να αναλαμβάνει επίσης σπουδαίο ρόλο στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας. Οι πιέσεις των μεταναστευτικών ροών, ωστόσο, σαφώς επιβάλλουν μία πιο συντονισμένη δράση για την αποτελεσματική πρόληψη, αλλά και την ορθή διαχείριση των ροών και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό.

Το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, θεωρούμε πως θα ενισχύσει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών εξασφαλίζοντας έναν πιο δίκαιο και ασφαλή καταμερισμό των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη μέλη και θα βοηθήσει στην διεύρυνση των συνεργασιών με τρίτες χώρες ώστε να διευκολυνθούν τόσο η διαχείριση των συνόρων όσο και οι επαναπροωθήσεις μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης.

Ευελπιστούμε, λοιπόν στην επανεπιβεβαίωση της μεταξύ μας ψήφου εμπιστοσύνης μέσω τις διεύρυνσης των σχέσεων που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, και στην από κοινού προώθηση νέων πρωτοβουλιών που θα προσδώσουν αξία στην ζωή των πολιτών των κρατών μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης