Η Κ. Παπακώστα θέτει τα αιτήματα των τρικαλινών αγροτών στην σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Στην ευρεία σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  συμμετείχε σήμερα η Βουλευτής και Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, προκειμένου να θέσει υπ’όψιν των Υπουργών τα αιτήματα που αφορούν τον νομό, μεταξύ των οποίων και κατά προτεραιότητα, αυτά των αγροτών.

Η Βουλευτής, η οποία επισκέφθηκε μες στη βδομάδα το μπλόκο των αγροτών στα Τρίκαλα, συνομίλησε μαζί τους για τις διαχρονικές ανάγκες τους, αλλά και τα βασικά αιτήματα που θέτουν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχοντας ήδη θέσει το πλαίσιο της συνεργασίας με την κυβέρνηση και έχοντας διευκρινίσει τις συνέπειες των μέτρων που εισάγονται, η Βουλευτής, όπως είχε δεσμευτεί, μετέφερε σήμερα, κατά τη συνάντηση με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τους Υφυπουργούς Οικονομικών, κ. Αθανάσιο Πετραλιά, Υποδομών κ. Νικόλαο Ταχιάο και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τα ζητήματα που περιλαμβάνονταν στο σχετικό υπόμνημα που της παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Κατά την εισήγησή της, απευθυνόμενη στον κ. Ταχιάο, μετέφερε την ανησυχία πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με την νέα κακοκαιρία, η οποία φαίνεται να απειλεί για ακόμα μία φορά τις ήδη ταλαιπωρημένες και κατεστραμμένες υποδομές του νομού, τονίζοντας πως «υπάρχει φόβος να εκτεθούμε σε νέο κίνδυνο, πριν προλάβουμε να επουλώσουμε τις πληγές του Daniel». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την άμεση παρέμβαση στις παραποτάμιες περιοχές για την απομάκρυνση των φερτών υλικών ώστε να αποφευχθούν νέες πλημμύρες. Ζήτησε μάλιστα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, να εξασφαλιστεί η επαρκής εκπροσώπηση του αγροτών του νομού, ώστε να μεταφερθούν στο ακέραιο οι ανάγκες και οι αγωνίες τους για τα αγροτικά θέματα της περιοχής.

Εν συνεχεία, η Βουλευτής, αιτήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα άτοκης δανειοδότησης για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, επισημαίνοντας πως «παρόλο που η κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, οι εκτεταμένες ζημιές που σημειώθηκαν, έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό των αγροτών, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να μην επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της νέας καλλιεργητικής περιόδου».

Από την πλευρά τους οι Υπουργοί, έκαναν μία εκτενή αναφορά στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα, τις πηγές των κονδυλίων που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών -ευρωπαϊκά/κρατικά-, αναφέροντας πως τα μεγαλύτερα ποσά είναι αυτά που θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα, οπότε και μετά τους ελέγχους των σχετικών φακέλων, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο των αποζημιώσεών τους. Οι καταβολές για αποκαταστάσεις και αποζημιώσεις θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου, αγγίζοντας συνολικά τα 3,5 δις ευρώ.

Τέλος, προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αγρότες της Θεσσαλίας αναφορικά με τον ΕΦΚ πετρελαίου, για τους οποίους ο υπολογισμός δύναται να γίνει σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023, εφόσον οι δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2024 περιλαμβάνουν μικρότερες καλλιέργειες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλημμύρας. Επιπλέον, η αποζημίωση πετρελαίου δύναται να φτάσει στο 100% τον επόμενο χρόνο, για καταναλώσεις που δεν ξεπερνούν το ανώτατο όριο των λίτρων που ορίζεται από το Υπουργείο.

 

 

Διαβάστε επίσης