Συνέντευξη στην Political.gr | 28.02.2024

29.02.2024 Άρθρα

Μετά από καιρό οι αγρότες δείχνουν αδιάλλακτοι και επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους. Είναι αρκετά αυτά που έχουν γίνει από την κυβέρνηση;

Η σχέση της χώρας μας και της οικονομίας της με τον πρωτογενή τομέα, υπήρξε πάντοτε αμφίδρομη. Η ευζωία και ανάπτυξη του ενός συνδεόταν αδιάρρηκτα με την αντίστοιχη συνθήκη του άλλου. Αυτός είναι ο λόγος που «το αγροτικό ζήτημα», σε ό,τι διάσταση κι αν λάβει, δεν εξαιρείται ποτέ από την ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Οι πόροι που τροφοδοτούν, όμως, τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, δυστυχώς δεν είναι ανεξάντλητοι παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης να συνδράμει με κάθε μέσο.

Ερχόμενοι στο σήμερα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ακόμα και η πρόθεση ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο, καθώς τα αιτήματα των αγροτών ικανοποιήθηκαν σε μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ποσοστό και μάλιστα ακόμη και με τολμηρά μέτρα που προωθήθηκαν για πρώτη φορά, όπως αυτό της εξασφάλισης φθηνότερου ρεύματος για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.

Ταυτόχρονα, όμως με τις ad hoc παρεμβάσεις που απαντούν στα τρέχοντα ζητήματα που θέτει ο αγροτικός κόσμος, η κυβέρνηση υιοθετώντας μία ολιστική προσέγγιση, συνεχίζει να εντείνει τους ελέγχους για την αποτροπή παράνομων ελληνοποιήσεων, λειτουργώντας ως safety net για τους Έλληνες αγρότες και ενισχύει τη θέση της σε επίπεδο Ε.Ε. συμμετέχοντας εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ προκειμένου να συνδιαμορφώσει ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον εργασίας και ανάπτυξης για τον κλάδο.

Η απορρόφηση των συνεπειών των ενωσιακών υποχρεώσεων που επιβλήθηκαν στον αγροτικό τομέα, και η κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν συνεπεία της ενεργειακής, αλλά και κλιματικής κρίσης, έχουν εξαντλήσει προσωρινά τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ο διάλογος με τους αγρότες για τα δομικά θέματα που συνεχίζουν να υφίστανται ολοκληρώνεται εδώ.

 

Σας προβληματίζει η ακρίβεια; Δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται να είναι ανησυχητική. Πρέπει να γίνουν περισσότερα;

Είναι δυστυχώς οξύμωρο, αν αναλογιστεί κανείς τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί στην οικονομία της χώρας. Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να βιώσουν αυτή την αλλαγή και να απολαύσουν τους καρπούς των θυσιών της τελευταίας δεκαετίας. Εάν η ακρίβεια περιοριζόταν εντός συνόρων, σίγουρα οι πολιτικές που εφαρμόζουμε θα είχαν τελείως διαφορετικό αποτύπωμα στην αγορά, αλλά και στον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών. Πρόκειται όμως για μία πληγή πανευρωπαϊκών διαστάσεων, που επιβαρύνει τον πληθωρισμό, ο οποίος αποκλιμακώνεται μεν, αλλά με αργό ρυθμό, κρατώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων.

Μέχρι στιγμής οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί φαίνεται να αποδίδουν, καθώς με την διενέργεια ελέγχων και την ανάλογη επιβολή προστίμων, καθώς και με τον εύλογο περιορισμό στα περιθώρια κέρδους, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό αμυντικό μηχανισμό ενάντια σε φαινόμενα αισχροκέρδειας,  χτίζοντας παράλληλα στρατηγικές συμμαχίες με κοινωνικό πρόσημο, με τις επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα μόνιμης μείωσης τιμής, αλλά και στα μόνιμα και εποχικά καλάθια αγορών.

Και φυσικά, προχωράμε σταθερά προς την υλοποίηση του στόχου που θέσαμε προεκλογικά για την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας. Κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μίας ισχυρής οικονομικής πολιτικής. Αλλά ενός συνόλου κυβερνητικών ενεργειών που στρέφονται προς την κατεύθυνση της ολικής οικονομικής αναδιάρθρωσης της χώρας και των επιμέρους οικονομικών συνθηκών για τους πολίτες. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι είναι σαφές πως η προσπάθεια αυτή και η ταυτόχρονη διαδικασία εξισορρόπησης που επιχειρείται απέναντι στην ακρίβεια, είναι δυναμική και επιβάλει διαρκή επαγρύπνηση, ανατροφοδότηση, αξιολόγηση και στρατηγικό σχεδιασμό.

 

Διαταράχθηκε σε ένα βαθμό η πολιτική οικογένεια της ΝΔ από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Η πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Αυτό προωθεί μέσω του νομοθετικού της έργου, αυτό πρεσβεύει κι εντός των κόλπων του κόμματος. Όπως τόνισε επανειλημμένως και ο Πρωθυπουργός, η στάση των βουλευτών απέναντι στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν δημιουργεί συνθήκες δύο ή τριών ταχυτήτων και σαφώς δεν αποτελεί αφορμή διχασμού. Έγινε ένας πολιτισμένος, δημοκρατικός διάλογος, όπου ο καθένας και η καθεμία από εμάς ανέπτυξε την επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά μίας ευαίσθητης – κατά κοινή ομολογία – ρύθμισης. Ο μεγάλος νικητής αυτής της δημοκρατικής αναμέτρησης, υπήρξε αναμφίβολα η ίδια η δημοκρατία, η οποία εκφράστηκε τόσο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όσο όμως και στην ενδοκομματική συνοχή που, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, πως δεν διαταράχθηκε στο ελάχιστο.

 

Το πρόβλημα της στέγασης είναι αρκετά σοβαρό για τους νέους. Τα ενοίκια αυξάνονται διαρκώς. Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν κι αλλά για την αντιμετώπιση του ζητήματος ;

Σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που έθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά όχι μόνο τα προγράμματα και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει ή και να ενισχύσει περαιτέρω, πολιτικές που θα λειτουργήσουν διορθωτικά, όπως για παράδειγμα η αύξηση των ορίων της Golden Visa, ή η επανεξέταση της λειτουργίας της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ως κυβέρνηση, έχουμε ήδη ενεργοποιήσει σημαντικά εργαλεία που έχουν στο επίκεντρο την στήριξη των νέων και των οικογενειών. Από την εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας, μέχρι την υποστήριξη δημιουργίας οικογένειας, είναι η πρώτη φορά που η χώρα διαμορφώνει μία τόσο συμπεριληπτική κοινωνική πολιτική, εντάσσοντας στον πυρήνα κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.

Στη λογική αυτή, οι επιδοματικές πολιτικές και τα επιδοτούμενα προγράμματα, λειτουργούν σαφώς υποστηρικτικά, κι αυτή είναι μία διαπίστωση που προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα – τους δικαιούχους των προγραμμάτων, τα ποσά που εκταμιεύονται, τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται.  Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στον ορίζοντα της τετραετίας που διανύουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια  για νέες τομές με μακροχρόνιο αποτύπωμα που σταδιακά θα ενδυναμώσουν τα εισοδήματα των πολιτών και θα τους απαγκιστρώσουν από την πρόνοια του κράτους.

Το ζητούμενο για εμάς είναι να κυβερνούμε μία χώρα, αυτόνομων και οικονομικά ανεξάρτητων πολιτών, στην οποία ως πολιτεία θα παρεμβαίνουμε διορθωτικά για να δίνουμε ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη.

 

Έχετε μία έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και νομίζω πως συχνά κρίνεστε για την ένθερμη υποστήριξή σας στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Πιστεύετε πως υπάρχει πολιτικό κόστος γι’αυτό;

Στηρίζω συνειδητά την επιλογή μου να συνταχθώ με όσα πρεσβεύει αυτή η κυβέρνηση. Και πιστεύω πως αν θέλουμε να στεκόμαστε με ειλικρίνεια και ηθική απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, οφείλουμε να μην παρεκκλίνουμε απ’όσα υποσχεθήκαμε. Μέχρι σήμερα, το κυβερνητικό πρόγραμμα προχωρά, ακριβώς όπως είχε σχεδιασθεί και ανακοινωθεί προεκλογικά. Αξιολογούμε κι αναβαθμίζουμε τις κρατικές υπηρεσίες, εισάγουμε τομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα και τη ζωή όλων αδιακρίτως των πολιτών, δημιουργούμε μία ισχυρή, δίκαιη, παραγωγική, πράσινη, ψηφιακή και κοινωνική Ελλάδα.

Επιπλέον, όσοι εξ ημών εκπροσωπούμε την περιφέρεια, επιδιώκουμε πάντοτε οι πολιτικές που διαμορφώνονται να σέβονται και να ενσωματώνουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των  περιφερειών της χώρας.

Προσωπικά θέτω ως στόχο να είμαι ουσιαστικά παρούσα και πάντοτε χρήσιμη για τον τόπο και τους συμπολίτες μου και να τους εκπροσωπώ με σεβασμό, ήθος και ειλικρίνεια. Γι’αυτό και επιλέγω να τοποθετούμαι στην πλειονότητα των νομοθετημάτων που εισάγονται προς ψήφιση και να μην διστάζω, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης, να διαδραματίζω πιο ενεργό ρόλο στην εξέλιξη των κοινωνιών μας.

Αντιλαμβάνομαι, όμως και σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να μην ενστερνίζεται κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή να μην συμφωνεί με κάθε προσωπική μου τοποθέτηση. Η πολιτική κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Αυτό δεν σημαίνει πως καθορίζει εξ ολοκλήρου τις αποφάσεις μας. Το αν αυτές θα έχουν τελικά πολιτικό κόστος, θα κριθεί και πάλι από την ψήφο των πολιτών στην επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης