“Προστατεύουμε τα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά από ρητορικές μίσους κατά της κοινωνικής ειρήνης και της δημόσιας τάξης”.

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ενωσιακή, «για την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο», του οποίου εισηγήτρια ορίστηκε η Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα.

Η Βουλευτής, η οποία ήδη από την πρώτη συνεδρίαση, τόνισε την ανάγκη συμπλήρωσης των ευρωπαϊκών και εθνικών πρωτοβουλιών με ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω μείωση της προσβασιμότητας σε τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, εξήγησε πως εκτός από ενωσιακή δέσμευση, η ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, αποτελεί και μία σύγχρονη επιταγή.

«Οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο για να διαδίδουν τα μηνύματά τους που στοχεύουν στον εκφοβισμό, τη ριζοσπαστικοποίηση, τη στρατολόγηση και τη διευκόλυνση της εκτέλεσης τρομοκρατικών επιθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή της, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο, προβλέπει τόσο την διαδικασία ελέγχου των παρόχων, όσο και το πλαίσιο επιβολής κυρώσεων σε βάρος τους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με τον κανονισμό.

Αντικρούωντας, μάλιστα, την αντιπολιτευτική ρητορική περί στέρησης της ελευθερίας του λόγου, η κ. Παπακώστα δήλωσε πως το νομοσχέδιο προσδιορίζει ρητά την έννοια του τρομοκρατικού περιεχομένου,  διευκρινίζοντας πως «η ελευθερία του λόγου, της σκέψης, της έκφρασης προστατεύονται απολύτως από τις διατάξεις του Συντάγματος, αλλά και από τα υπερ-νομοθετικά κείμενα διεθνών Οργανισμών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία η χώρα μας έχει κυρώσει και έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο. Όμως η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να είναι άνευ κάποιων ορίων. Πρέπει να προστατεύονται τα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά από ρητορικές μίσους και ρητορικές οι οποίες έχουν ως στόχο την κοινωνική ειρήνη και τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης».

Καλώντας όλες τις παρατάξεις να υπερψηφίσουν το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, σε πνεύμα συνεννόησης και με διάθεση αναγνώρισης της ουσίας του νόμου,  η Βουλευτής επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέτοντας αυστηρά όρια για την πάταξη της απέναντι σε ένα υπαρκτό και άκρως σοβαρό κίνδυνο για τους πολίτες και την κοινωνία μας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Διαβάστε επίσης