Συνδρομή για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ζητά η Κ. Παπακώστα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο, συναντήθηκε σήμερα, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, παραθέτοντάς του μία εκτενή λίστα αιτημάτων, στην κορυφή της οποίας, βρίσκεται η επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς δεκάδες τρικαλινών πολιτών φιλοξενούνται σε δημοτικές, ιδιωτικές και πρόχειρες δομές, «η έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η άμεση καταβολή της πρώτης αρωγής, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν περαιτέρω», όπως ανέφερε η Βουλευτής.

Άλλωστε, όπως τόνισε, θα πρέπει, παράλληλα και κατά προτεραιότητα, να υπάρξει μέριμνα για την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος, που αφορά το σύνολο των αστέγων πλημμυροπαθών, γι’αυτό και αιτήθηκε την άμεση υλοποίηση του σχεδίου στέγασης.

Η Βουλευτής έθιξε ακόμα και το ζήτημα της θωράκισης της δημόσιας υγείας, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι εστίες μολύνσεων που δημιουργήθηκαν, ως αποτέλεσμα της πλημμύρας, σε όλη την έκταση του νομού Τρικάλων, αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας, δεν θα απειλήσουν πολίτες και ζωϊκό κεφάλαιο, και ζήτησε, επιπρόσθετα, απ’τον Υπουργό την λήψη ειδικών μέτρων σε όλες ανεξαιρέτως τις πληγείσες περιοχές.

Εκτενής αναφορά έγινε στα έργα υποδομών, όπως αυτό της αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και των οδικών δικτύων που έχουν καταστραφεί, αποκόπτοντας την πρόσβαση σε οικισμούς, αλλά και σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

«Η κύρια πηγή εισοδήματος της Θεσσαλίας, έχει πληγεί ολοσχερώς, αφήνοντας οικονομικά εκτεθειμένους, εκατοντάδες αγροκτηνοτρόφους, τις οικογένειές τους, αλλά και τις συναφείς επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες», ανέφερε η Βουλευτής, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια, αλλά και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων, με εντατικούς τεχνικούς και οικονομικούς ελέγχους, ώστε «η αποκατάσταση να είναι πραγματική και με μακροχρόνιο αποτύπωμα».

Στη συνέχεια, και εν αναμονή της οριστικής ανακοίνωσης  για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία, η κ. Παπακώστα, έθιξε το ζήτημα της ασφάλειας των κτηριακών εγκαταστάσεων, και της ανάγκης ολοκλήρωσης των τεχνικών ελέγχων και εργασιών πριν την είσοδο των μαθητών στις τάξεις.

Επιπλέον, η Βουλευτής πρότεινε την έκτακτη χρηματοδότηση για νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, σε όλα τα σχολεία και αύξηση των ελέγχων τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων για την θωράκιση της υγείας και ασφάλειας των μαθητών και μαθητριών.

Τέλος, αιτήθηκε στον Υπουργό την πρόβλεψη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης από και προς τις σχολικές μονάδες, των μαθητών που διαμένουν σε ορεινούς οικισμούς του νομού, των οποίων τα οδικά δίκτυα έχουν υποστεί ζημιές, εφόσον οι οικογένειες επιλέξουν για προσωπικούς λόγους ασφαλείας την χρήση ιδίων μέσων για την μετακίνησή τους.

Διαβάστε επίσης