Προϋπολογισμός 2024: Να συγκροτήσουμε μια Ελλάδα πιο δυνατή, πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη και πιο κοινωνικά δίκαιη.

Από το Βήμα της Βουλής τοποθετήθηκε η Τρικαλινή Βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα,  το βράδυ της Πέμπτης, επί της συζήτησης που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες για τον Προϋπολογισμό του 2024.

«Δημιουργούμε επιτέλους τη νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα της συνέπειας, της εργατικότητας, της αποτελεσματικότητας, των έργων και των δράσεων. Σπάζοντας  το κατεστημένο της οπισθοδρόμησης, κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας  πίσω ό,τι μας στέρησε την πρόοδο και την ευημερία», ανέφερε η Βουλευτής, η οποία, κάνοντας ειδική αναφορά στην Θεσσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ειδικές προβλέψεις αναφορικά με τον διπλασιασμό των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη των δαπανών κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών. 

Κάνοντας έναν σύντομο, αλλά περιεκτικό, απολογισμό του έργου της προηγούμενης τετραετίας, η κ. Παπακώστα, τόνισε πως η Ελλάδα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, να επιτύχει τον τρίτο υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα και να ξεπεράσει ακόμη και τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα.

«Οι θυσίες των πολιτών, που επί χρόνια χρειάστηκε να βάλουν πλάτη, πιάνουν τόπο, καθώς η  κυκλική μας οικονομία τους επιβραβεύει πια μέσω των μόνιμων φοροελαφρύνσεων με 7 διαφορετικούς τρόπους», ανέφερε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ακράδαντα όμως στη δύναμη του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, όπως και  στο δίκαιο κοινωνικό κράτος για όλους»  .

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Βουλευτής, παρακίνησε τους συναδέλφους της να πουν  «ναι στη συνεννόηση, στις μεγάλες δομικές αλλαγές και στις  μεταρρυθμίσεις», όπως οφείλουν στον ελληνικό λαό, ώστε «ο νέος ελπιδοφόρος  πρόλογος του οδικού χάρτη της χώρας, μην γίνει  ο θλιβερός επίλογος στην ευημερία της κοινωνίας των  πολιτών».

 

Βρείτε εδώ το σχετικό βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/8j04GXMqciY

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρο κείμενο της χθεσινής της ομιλίας στην Ολομέλεια:

 

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού διαχρονικά αποτελεί την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους, να αναμετρηθούμε μεταξύ μας, αλλά και με τη  ζώσα πραγματικότητα.

Μια  ευκαιρία  αποτίμησης   της   προόδου,  που έκανε η χώρα, αλλά και ανάλυσης του οδικού χάρτη  για  το επόμενο έτος.

Η πολιτική άλλωστε δεν εξαντλείται  και δεν πρέπει να εξαντλείται, μόνο σε εξαγγελίες και νομοθετήματα, αλλά και στη σχεδίαση μιας μακρόπνοης, οραματικής, αλλά  και  ρεαλιστικής ταυτόχρονα πολιτικής για την χώρα.

Ο υπό  συζήτηση προϋπολογισμός, συγκροτείται  από απτά και εφαρμόσιμα στοιχεία και   αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας,να αναλύσουμε με ξεκάθαρη, αλλά  και ολοκληρωμένη άποψη  όλα αυτά τα εύκολα, αλλά  και τα δύσκολα, τα  μικρά…. αλλά  και τα μεγάλα βήματα, που έκανε η χώρα μας, παρά τις δυσκολίες που βίωσε,  αλλά κυρίως με τις αντοχές,  που επέδειξε , τους  στόχους που έθεσε  και τις  προοπτικές , που επιδιώκει.

Η ακλόνητη προσήλωση μας σε τομές, που αλλάζουν καθημερινά την παραγωγική βάση της χώρας, παρουσιάζεται σήμερα,  ως απότοκος της αποτελεσματικότητας μιας συνολικής πολιτικής,  που εξελίσσεται με σχέδιο στο χρόνο.

Είναι  εμφανές  πια , σε όσους  δεν  φορούν  μικροκομματικές παρωπίδες, ότι   δημιουργούμε επιτέλους τη νέα Ελλάδα.

Την Ελλάδα της συνέπειας, της εργατικότητας, της αποτελεσματικότητας, των έργων και των δράσεων.

Σπάζοντας  το κατεστημένο της οπισθοδρόμησης, κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας  πίσω  ό,τι μας στέρησε την πρόοδο και την ευημερία.

Και αν ο προϋπολογισμός του 2023 ήταν ιστορικός για την Ελλάδα, ύστερα από μια  μακρά περίοδο 12 ετών, με την Ελλάδα εκτός μνημονίων και με την επιστροφή της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, που επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, ο προϋπολογισμός, που παρουσιάζουμε σήμερα είναι σύγχρονος, παραγωγικός, ανταγωνιστικός, εξωστρεφής και σίγουρα  βιώσιμος.

Με μια οικονομία ταχέως αναπτυσσόμενη, με νοικοκυρεμένα και ευσταθή δημόσια οικονομικά, ανθεκτική και ισχυρή και μια Ελλάδα, που αποπνέει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη παντού, θέτουμε  τον πήχη  ακόμη  πιο ψηλά…

Ο Προϋπολογισμός  λοιπόν του 2024 καταγράφει και προωθεί εις ολόκληρον

-την αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες της εποχής μας , για στήριξη της κοινωνίας με όρους δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας,

-την ταυτόχρονη, αλλά απαραίτητη παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας, –την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας,την πλήρη, στοχευμένη, υλοποιήσιμη και εφαρμόσιμη μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης,

αλλά και την ισχυροποίηση της Ελλάδας.

Προφανώς  βέβαια  και δεν αποτελεί  έκπληξη  το  γεγονός, ότι  σχεδόν το  σύνολο της αντιπολίτευσης  κατηγορεί, κατά την προσφιλή της τακτική,  την κυβέρνηση περί αναλγησίας και  περί  μη εφαρμόσιμων μέτρων.

Μηδενιστική κριτική, ακατάληπτη επιχειρηματολογία, οικονομικοί τυχοδιωκτισμοί, τοποθετήσεις μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων…

Με την ελληνική οικονομία ωστόσο σήμερα ,  να αποδεικνύεται όχι μόνο ανθεκτική, αλλά κυρίως να ενδυναμώνεται καθημερινά, παρά τις απρόβλεπτες κρίσεις, 

ποιός μπορούσε να φανταστεί άραγε, πριν περίπου πέντε χρόνια, ότι η οικονομία της Ελλάδας, αυτή που κάποιοι θεωρούσαν ξοφλημένη και  τελειωμένη θα λάμβανε θετικές αξιολογήσεις, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα από μια σειρά διεθνών οίκων, σημειώνοντας μάλιστα τον τρίτο υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ένα πρωτογενές πλεόνασμα, που ξεπέρασε ακόμη και τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Να σημειώσουμε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ.

Να μειώσουμε φόρους, αλλά και ταυτόχρονα, να αυξήσουμε  τα έσοδα του Κράτους κατά 9,1 %.

Έτσι και το 2024 προχωράμε με  τον ίσιο  βηματισμό, με την ίδια πολιτική στόχευση συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα με δίκαιες αναπτυξιακές πολιτικές.

Με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από ότι το 2023, με χαμηλότερο πληθωρισμό, με μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους και φυσικά με υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης.

Η ιδιαίτερα δε σημαντική αύξηση των επενδύσεων το 2023 κατά 7,1 % θα συνεχιστεί, με την πρόβλεψη το 2024 να έχουμε αύξηση κατά 15,1 % .

Βεβαίως  κυρίες και κύριοι  συνάδελφοι

όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά, αν ο ίδιοι οι πολίτες δεν αντιλαμβανόταν την ανάγκη  να δημιουργηθεί μια οικονομία ισχυρή και υπολογίσιμη.

Και  χρειάστηκε  είναι η αλήθεια , να  βάλουν οι ίδιοι πλάτη και να κάνουν πολλές  θυσίες για πολλά χρόνια.

Θυσίες  οι οποίες,  σήμερα όμως  πιάνουν τόπο, καθώς η  κυκλική μας οικονομία επιβραβεύει πια τους πολίτες μέσω των μόνιμων φοροελαφρύνσεων με 7 διαφορετικούς τρόπους.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ωστόσο. Προφανώς και  πρέπει,  να γίνουν πολλά ακόμη.

Πιστεύουμε ακράδαντα όμως στη δύναμη του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, όπως και  στο δίκαιο κοινωνικό κράτος για όλους. 

Aυτονόητα λοιπόν, και πέραν κάθε κριτικής, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης μας είναι η άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.  

Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέπονται, μεταξύ πολλών άλλων,  αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, νέα αύξηση των συντάξεων, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, καθώς και αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Η πρόβλεψη δε για   αύξηση δαπανών για την  παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και κατά 481 εκατ. ευρώ για  την υγεία , αποδεικνύει  ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Και όσον  αφορά  εμάς τους Θεσσαλούς, η αλήθεια  είναι , ότι  φέτος δοκιμάστηκαν  σφοδρά οι αντοχές μας, καθώς βρεθήκαμε  αντιμέτωποι με τεράστιες φυσικές καταστροφές.

Για αυτό το λόγο χαιρετίζουμε τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 14/20, του Ταμείου Ανάκαμψης,  αλλά και του νέου ΕΣΠΑ 21/27,για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και τον διπλασιασμό από 300 σε 600 εκατ. των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη των δαπανών κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζούμε σήμερα σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από εκείνη του χθες.

Είναι εμφανές πια, ότι έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη δυναμική, έχει ανάψει ένα φυτίλι μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής επανεκκίνησης.

Μετατρέποντας τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, τις σκέψεις σε δράσεις, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας με θάρρος, κάνοντας την αυτοκριτική μας συνεχίζουμε μόνο μπροστά, με συνέπεια και σταθερότητα, με συνέχεια και αφοσίωση στο μεγάλο μας στόχο.

Να συγκροτήσουμε  μια Ελλάδα  πιο δυνατή, πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη και πιο κοινωνικά δίκαιη.

Το «όχι σε όλα και το ναι στο τίποτα» να γίνει «ναι στη συνεννόηση, ναι στις μεγάλες δομικές αλλαγές και στις  μεταρρυθμίσεις».

Το οφείλουμε όλοι μας στον ελληνικό λαό. Αυτός ο νέος ελπιδοφόρος  πρόλογος του οδικού χάρτη της χώρας μας, μην γίνει  ο θλιβερός επίλογος στην ευημερία της κοινωνίας των  πολιτών.

Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης